Kost og sundhed

Herlufsholm Skole tilbyder eleverne en kost, der tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens 10 kostråd.

 

Alle elever får hver dag 10-boller og frokost i skolens spisesale, mens kostelever derudover tilbydes morgenmad, et mellemmåltid om eftermiddagen og aftensmad.

 

Skolen ønsker at

  • give god og sund ernæring ved at servere ernæringsrigtig og spændende mad
  • fremme elevernes koncentration og energi for at skabe et øget udbytte af undervisning
  • lære eleverne gode kostvaner for at fremme deres sundhed, velvære og trivsel
  • forebygge kostrelaterede sygdomme på længere sigt

 Måltiderne

Morgenmad

Kl. 7.15 – 7.40

Kun kostelever

Havregrød, havregryn, cornflakes, mysli, rugbrødsdrys, rosiner, syrnede mælkeprodukter med og uden smag, rugbrød, hjemmebagt brød, sandwichbrød med mulighed for at riste, ost, marmelade, frugt.

Kaffe, the, varm kakao, mælk og vand.

Søndagsbrunch

Kun kostelever, kun søndag

Kunne fx være: blødkogte æg, pandekager med sirup, nutella, bacon, røræg, pølser, forskellige slags pålæg, 2 slags oste med tilbehør, marmelade, pålægschokolade, smør, forskellige slags yoghurt, udvalg af havregryn, cornflakes m.m., sandwichbrød til toaster, forskellige slags morgenbrød, rugbrød og hele brød, frugt.

Kaffe, the, kakaomælk, juice, mælk og vand.

10-boller

Kl. 10.20

Alle elever
Forskellige typer af boller og altid frugt.

Frokost

Kl. 11.40-12.20 (grundskole)

Kl. 12.45-13.25 (gymnasiet)

Alle elever

Frokostbuffeten består altid af en grøn ret eller fisk, pålæg, hjemmebagt brød, en lun ret, ris/pasta/kartofler og salatbar.

 

Forældre kan se den nyeste plan på Forældreintra.

  

5-mad

Kl. 14.45

Kun kostelever

Kunne for eksempel være:

- Forskellige slags brød som sandwich med pålæg og salat

- Hjemmebagt bolle med ostehaps eller smør

- Minipizza eller toast

- Hele brød til at skære, med smør, ost og marmelade

- Altid frugt

Aftensmad

Kl. 17.50-18.20

Kun kostelever

Består altid af en hovedret (kød og kartofler, ris, pasta eller lignende), en varm eller kold sovs, en blandet salat af årstidens grønt eller tilberedte varme grøntsager og en grøn ret.

 

Forældre kan se den nyeste plan på Forældreintra.

* Kostelever har desuden altid adgang til havregryn, mælk og sukker på elevgårdene.

De 10 kostråd

1.      Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv.

Maden sammensættes, så vi sikrer, at ”Y-tallerkenen” repræsenteres med mest grønt og frugt og fuldkornsprodukter – og mindst kød, ost og mejeriprodukter. Vi har mange valgmuligheder hver dag både på morgenbuffeten og til middagsbuffeten.

2.      Spis frugt og mange grøntsager.

Frugt og/eller grønt er en del af alle måltider.

3.      Spis mere fisk.

Vi laver fiskeretter og fiskepålæg, der indgår i buffetens udvalg af varme og kolde retter.

4.      Vælg fuldkorn.

Fuldkornsprodukter i form af fuldkornspasta og -nudler, brune ris, grov bulgur og groft brød indgår dagligt i buffetens tilbud.

5.      Vælg magert kød og kødpålæg.

Vi bruger som oftest magert kød og kødpålæg og overvejer kødets mængde i samtlige retter.

6.      Vælg magre mejeriprodukter.

Vi bruger magre mejeriprodukter i det daglige og er bevidste i brugen af fløde og smør.

7.      Spis mindre mættet fedt.

Vi er bevidste om, at de sunde fedstoffer er vegetabilske og bruger hovedsageligt disse. Dressinger og pålægssalater med kød eller fisk er hjemmelavede. Når vi steger, sker det med et minimum af vegetabilsk fedt. Vi serverer fortrinsvis oste med lav fedtprocent.

8.      Spis mad med mindre salt.

Vi arbejder med at salte maden mindre og bruge grøntsager, krydderurter og krydderier til at give maden smag.

9.      Spis mindre sukker.

Sødt og surt giver god smag i rette sammenhæng. Vi overvejer altid, hvor meget sukker vi bruger. Kage og dessert indgår i kosten et par gange om ugen som en del af en varieret sund kost.

10.   Drik vand.

Vi serverer frisk, afkølet vand til alle daglige måltider. Vand slukker tørsten – uden kalorier fra sukker! 1,5 liter dagligt anbefales som minimum (afhængig af vægt og aktivitetsniveau).

 



 Klik på billedet
Morgenmad i spisesalene
Frokost byder på både varme og kolde retter
Personalet hygger om eleverne
Alle elever spiser frokost i spisesalene, dog i hold
HERLUFSHOLM SKOLE OG GODS - HERLUFSHOLM ALLÉ 170 - 4700 NÆSTVED - DENMARK - TEL +45 55 75 35 00 - FAX +45 55 75 35 14 - REKTORKONTOR@HERLUFSHOLM.DK
Hovedredaktør Christina Elvira Dahl e-mail: cda@herlufsholm.dk - CVR-nr. 85896318