Eleverne foran Herlufsholm Skole

Efterskole eller Kostskole?

01/6-2018

Hvad er forskellen på en efterskole og en kostskole?

Efterskoler og kostskoler er begge karakteriseret ved, at eleverne har mulighed for at bo på skolen, mens de er indskrevet som elever. Udover den fælles undervisning, kan eleverne spise og bo sammen på hertil indrettede afdelinger på skolen. Det skaber sammenhold, udvikler samarbejdsevner og kræver, at man lærer at begå sig social og tage hensyn.

Egentlig er der ikke den store forskel på en efterskole og en kostskole. En efterskole henvender sig typisk til elever, der går i 8.-10. klasse, og som ønsker at tage et enkelt år på en skole, der passer til deres interesser og ønsker. På kostskoler tager man typisk et længere forløb og man har mulighed for at starte tidligere. En del kostskoler i Danmark tilbyder også, at man kan tage en gymnasial uddannelse som kostelev.

Herlufsholm Kostskole er det muligt at starte som kostelev i 7. klasse og fortsætte til studenterhuen kommer på i 3.g. De internationale uddannelser starter fra 10. klasse/1.g. Det er både muligt at tage et enkelt skoleår på Herlufsholm eller påbegynde et længere forløb, fx hvis man ønsker at tage sin afgangseksamen eller studentereksamen på skolen.

 

På en kostskole går man typisk i længere tid, og på Herlufsholm optages elever fra 6. klasse til 3.g

 

Hvad koster det at gå på efterskole/kostskole?

Der er stor forskel på priserne på efterskolerne/kostskolerne i Danmark alt efter deres fokus, krav til undervisning og indlogering på skolen.

Efterskoleforeningen har lavet en online beregner og fin oversigt over økonomien.
Den findes her.

På Herlufsholm Skole og Kostskole optages både dag- og kostelever.
Priser på kostskoleophold findes her

Når man sammenligner priserne for et efterskoleophold eller kostskoleophold, er det vigtigt at lægge mærke til, hvad der er inkluderet. Oftest vil kost og logi være en del af opholdet, men der kan være andre udgifter, der også er værd at se nærmere på.

 

Priser på efterskoler og kostskoler kan variere meget, og det samme kan uddannelsestilbuddene.

 

Hvordan bor man på en efterskole/kostskole?

Da fællesskabet er fundamentet på efterskoler og kostskoler, er det selvfølgelig vigtigt at undersøge, hvordan man bor, når man flytter ind.

  • Har man eget værelse eller skal man dele?
  • Er der både fællesrum og plads til privatliv, så man kan hygge sig med kammeraterne eller få ro og alenetid, når man har behov for det?
  • Er der voksne til rådighed?
  • Skal man selv gøre rent, og hvad med tøjvask og strygning?
  • Hvordan er badefaciliteterne?
  • Er der køkkenfaciliteter?
  • Hvordan er omsorgen, hvis man bliver syg?
  • Hvilke regler og retningslinjer er der for opholdet?

Herlufsholm Kostskole bor eleverne på mindre elevgårde med cirka 10-25 elever på hver gård. Eleverne får tildelt et privat værelse (enkelte gårde har dobbeltværelser), der er fælles tv- og opholdsrum, et lille køkken, toiletter og stort badeværelse med flere vaske og brusere.

Helt særligt for Herlufsholm er, at alle gårdens elever sover sammen på en sovesal. Det sikrer et godt soveklima, skaber ro og sammenhold – alle er samlet, når der bliver sagt godnat.

På hver elevgård er en privat lejlighed, hvor gårdens sovesalslærer bor med sin familie. Der er derfor en ansvarlig voksen, der både sørger for dagligdagens rytme, for elevernes trivsel og støtter op om det sociale liv på gården.

Herlufsholm Kostskole har derudover en sygeafdeling, hvor der er en sygeplejerske ansat. Her kan eleverne få pleje og omsorg, stille spørgsmål eller blive rådgivet i sundhedsmæssige spørgsmål. Kostskolen har også eget vaskeri, hvor eleverne kan indlevere deres tøj, og ønsker de at vaske selv, er der også vaskefaciliteter på gårdene.

 

værelser, fællesområder, køkken, vasketøj, bad – der er mange faciliteter at lægge mærke til.

 

Hvilken efterskole/kostskole skal jeg vælge?

Det er en spændende proces at finde den efterskole eller kostskole, som man skal starte på. Det er også en proces, der kræver en del research og besøg hos de skoler, man finder interessant.

Alle efterskoler og kostskoler har en særlig profil og et værdisæt, som er værd at lægge mærke til, når man gør sine overvejelser. For eksempel vil det i første omgang være skolens profil, der virker tiltrækkende; idræt, faglighed, kreativitet, internationalisme – men det er også vigtigt at lægge mærke til om rammerne uden om understøtter det, der er skolens styrke og profil. Eksempelvis skal en idrætsefterskole også kunne levere god undervisning, og en faglig stærk skole skal også have rammerne for et godt fritidsliv. Dertil kommer, at skolens værdisæt fortæller, hvad skolen vægter højest og hvilke værdier, de forsøger at give videre til de unge mennesker.

På Herlufsholm Kostskole anbefales eleverne at kigge forbi en af skolens åbent hus arrangementer, som typisk ligger i oktober, december og januar/februar. Til disse arrangementer er det nemlig muligt at få en fornemmelse af skolen og høre ledelse og elever fortælle om hverdagen, traditionerne og det særlige ved Herlufsholm. Hvis man føler, at Herlufsholm kunne være det rigtige valg, så er man velkommen til at booke en samtale og rundvisning.

Herlufsholm er en faglig stærk skole, der har et internationalt udsyn. Undervisningsniveauet er højt, eleverne har mulighed for at deltage i talentprogrammer, og de særligt ambitiøse elever kan vælge studieretningen Samfund & Business, som er ekstra udfordrende. Undervisningen balanceres med et rigt fritidsliv, der både byder på velgørende indsatser, kreative fag og mange sportsaktiviteter. Dertil kommer udveksling, konferencer og velgørende projekter i udlandet, som en del af Herlufsholms samarbejde med skoler verden over.

Ønsker du at vide mere, kan du læse om Herlufsholm her.

 

Der er mange ting at tænke på inden man vælger efterskole eller kostskole