DSC05058red.jpg

Konstruktivt valgmøde i Agora

14/5-2019

Agora på Herlufsholm Skole udgjorde tirsdag arenaen for syv af de håbefulde kandidater ved det kommende folketingsvalg, der var inviteret til debat. De fremmødte gymnasieelever lyttede opmærksomt til de indledende salgstaler, før der blev åbnet for spørgsmål fra salen. Det benyttede flere elever sig af og præsenterede kandidaterne for en ganske bred palet af velformulerede spørgsmål om alt fra klimabelastende valgplakater, afgifter og beskatning og optagelseskrav på videregående uddannelser til atomkraft og internationalt samarbejde. Det var tydeligt, at eleverne har beskæftiget sig med mange af de politiske emner i undervisningen og derfor var godt inde i stoffet, hvilket de også fik ros for af politikerne.

Eleverne har utvivlsomt siden diskuteret, om der blev givet nogle tilfredsstillende svar på de gode spørgsmål. Der var dog flere af folketingskandidaterne, der undervejs fik udløst bifald fra tilhørerne. Det var især en selvsikker Morten Dahlin fra Venstre, som fik de største klapsalver med sine løfter om at nedsætte en ”totalt gak-gak” arveafgift og begrænse statens detaljestyring af borgere – herunder muligheden for at kunne ”ryge en øl”. Liberal Alliances Laura Lindahl fik dog også opbakning fra salen med sine liberale idealer.

Generelt blev tonen i debatten holdt på et sagligt og konstruktivt niveau, hvilket efterhånden desværre er en sjældenhed i landspolitikken, uanset om der er tale om partilederdebatter eller de sociale mediers kommentarfelter. Udbyttet for eleverne var derfor ganske højt, da de foruden de politiske argumenter også kunne gå fra Agora med en vished om, at man faktisk godt kan diskutere med en politisk modstander og samtidig tale pænt.

Politiske uenigheder var der som sædvanlig nok af, men ordstyrer Morten Uhrskov Jensen gjorde sit arbejde godt, fik holdt debatpanelet til emnerne og sørget for at ingen fik uforholdsmæssigt meget taletid. Det kom især Enhedslistens Christian Juhl og Socialdemokraten Brian Bressendorff til gode, da det gav dem roen til at kunne fremføre de mere socialistiske budskaber, selv om de da nok måtte erkende, at de på Herlufsholm var en smule på udebane i forhold til så mange andre gymnasier. De blev dog ligesom de øvrige kandidater mødt af et lyttende og taktfuldt publikum, der på den måde samtidig fik bevist, at respekten for demokratiet er stor på Herlufsholm Skole.

 

Debatpanel på Herlufsholm: Brian Bressendorff (A), Zenia Stampe (R), Anna Valentina Berthelsen (SF), Laura Lindahl (LA), Merete Dea Larsen (DF), Morten Dahlin, (V) & Christian Juhl (Ø).

Ordstyrer: Lektor Morten Uhrskov Jensen