Dit Herlufsholm
Betaling på Herlufsholm
Herlufsholm er en kontantfri skole. Betalinger på skolen foregår via betalingskort eller MobilePay. Det er ikke tilladt at overlade eller udlåne sit kreditkort til andre, og man må aldrig oplyse sin pinkode eller anden kode til andre.
Sygdom
Herlufsholm har sin egen sygeafdeling, der kaldes SUS, hvor der er tilknyttet en sygeplejerske og en læge. Her kan eleverne henvende sig.
Du kan læse meget mere om SUS og vores trivselsteam her.
Hvis en elev får det dårligt eller bliver syg gælder følgende:
Dagelever henvender sig på Rektorkontoret for at give besked om, at de tager hjem - evt. efter en vurdering på SUS. Hvis en dagelev i grundskolen ikke kan komme i skole på grund af sygdom, underrettes skolens kontor så tidligt som muligt enten via e-mail til rektorkontor@herlufsholm.dk eller på tlf. 55 75 35 00 i åbningstiden.
Kostelever kan henvende sig på SUS inden for åbningstiderne, men skal på andre tidspunkter henvende til deres kostlærer.
Hvis en kostelev bliver syg i en rejseweekend og ikke kan vende tilbage, er det vigtigt, at kostlæren underrettes inden mandag aften kl. 21.00.
Sygeplejerske
Kamilla Halling
E-mail: kaha@herlufsholm.dk.
Tlf: 21 55 54 34
SUS åbningstider på skoledage:
Mandag-lørdag: 7.30-16
Søndag: 10-11
Akutte henvendelser på tlf.:
Alle Skoledage: 16-19
Ved øvrige henvendelser kontaktes kostlæreren
Ferie
Hvert år udarbejdes en årsplan over ferier og rejseweekender.
Vi ser helst, at ingen elever rejser uden for ferieperioderne. Elevers fravær fra undervisningen griber forstyrrende ind i elevens forberedelse, det faglige forløb og oplevelsen af faglig sammenhæng. Det er desuden generende og i nogle situationer ødelæggende for samarbejdet og rytmen i klassens arbejde og for det sociale liv på skolen.
I situationer, hvor særlige forhold gør sig gældende, bedes forældre henvende sig til rektorkontoret i god tid før evt. planlagt fravær.
Udvalg for elever
Eleverne har rig mulighed for at få indflydelse på deres skole. Gennem forskellige udvalg kan de lade deres mening blive hørt, arbejde frem mod bedre løsninger og være med til at præge Herlufsholm.
Elevrådet
Grundskolen og gymnasiet har hver deres elevråd bestående af 2 elever pr. klasse. Elevrådene vælger hvert år et forretningsudvalg bestående af formand, næstformand og sekretær. Forretnings- udvalget inviteres desuden til møder i de respektive Pædagogiske Råd og i Fællesudvalget. Derudover deltager elevrådsformanden fra gymnasiet i bestyrelsesmøderne som observatør.
Round Square Komitéen
Round Square Komitéens vigtigste arbejdsopgaver er at skabe og synliggøre initiativer, der styrker skolens engagement inden for elevernes personlige udvikling og Round Squares seks IDEALS. Round Square Komitéen består af 12 medlemmer og dannes hvert år for ét år ad gangen med funktionsstart i januar.
Repræsentanter fra komitéen deltager desuden i Gymnasiets Fællesudvalg.
Kostudvalget
Kostudvalget består af 5-6 repræsentanter for Elevrådet og lærere. Udvalget er en del af Elevrådet og mødes regelmæssigt med køkkenet for at gennemgå madplaner og udveksle idéer omkring maden.
Fritidsudvalget
Fritidsudvalget er den direkte kontakt mellem skole og elever. Det er i dette forum, at mellemweekendprogrammet samt de ekstraskolære aktiviteter udvikles og udarbejdes. Fritidsudvalget er sammensat af en repræsentant for hver elevgård samt en repræsentant for dageleverne. Der holdes møde hver 14. dag.
Fællesudvalget
Gymnasiets Fællesudvalg består af Elevrådets forretningsudvalg, 2 repræsentanter fra Round Square Komitéen, gymnasieledelsen og rektor. Udvalget mødes regelmæssigt og tager stilling til en lang række praktiske anliggender og planlægger arrangementer på skolen, såsom fester, fællestimer med mere.
Grundskolens Fællesudvalg består af 3 elevrådsrepræsentanter, grundskolelederen, rektor samt den lærer, der har kontakten til Elevrådet.
Undervisning
Studieplaner i grundskolen
For hver klasse i grundskolen udarbejdes der ligeledes en studieplan, som kan tilgås via Lectio. Hensigten med studieplanen er, at elever, lærere og forældre skal kunne danne sig et overblik over alle fag og deres indhold.
studieplaner i gymnasiet
For hver klasse udarbejdes en overordnet studieplan for, hvordan undervisningen løbende planlægges, gennemføres og evalueres.
Studieplanens hensigt er at oplyse om elevernes og lærernes arbejde med udviklingen af elevernes faglige, almene og personlige kompetencer gennem gymnasiets 3 år. Planen omfatter alle klassens fag og fagenes samspil, ligesom den giver eleverne overblik over deres skriftlige opgaver.
Karakterer
Alle elever på Herlufsholm får vyrd (herloviansk for karakterer – et ’vidnesbyrd’). I grundskolen og gymnasiet gives karakterer eller en udtalelse flere gange om året. Forældre har mulighed for at få adgang til karaktererne via Lectio. Forældre kan få adgang til Lectio via deres barns MitID. I særlige tilfælde kan vyrd gives som en skriftlig udtalelse eller et mentorbrev.
Mentorordning
Alle elever i STX og Pre-IB/IB har en mentor, som følger eleven i løbet af året. Grundskolens 6.-9. årgang har alle 1-2 klasselærere. Formålet er at styrke elevernes faglige og personlige kompetencer gennem voksenkontakt med fokus på studievaner, planlægning og opfølgning.
Mentorarbejdet foregår primært gennem individuelle samtaler, gruppesamtaler og klassediskussioner i dertil skemalagte timer. Derudover er der mulighed for at aftale mentorsamtaler uden for skemaet efter behov.
Hjælpemidler
Lommeregnere
I grundskolen har alle elever brug for en lommeregner. Man bør kun investere i en almindelig model uden for mange funktioner, da der stilles krav om en særlig type lommeregner i gymnasiet.
Gymnasiets elever skal ikke købe lommeregner, før de har talt med deres faglærer efter skolestart – på denne måde sikres det, at modellen er godkendt til eksamen.
Bogdepot
Bogdepotet udlåner bøger til brug i klassernes undervisning, og den enkelte elev kvitterer for hver lånt bog. Skolens boginspektor udarbejder en liste over hver elevs lånte bøger, og det registreres i skolens bogsystem, når eleven efterfølgende afleverer sine bøger.
Ved skoleårets eller uddannelsens afslutning udskriver boginspektor en liste over bøger, som eleven evt. mangler at aflevere. Er manglende bøger ikke afleveret inden for 14 dage, sendes en faktura.
Hvis en elev forlader skolen før skoleårets afslutning, er det elevens ansvar at få afleveret det udlånte materiale; en liste kan altid fås ved henvendelse til boginspektor. Bøger regnes først for afleveret, når de er registreret i udlåns systemet, dvs. afleveret til boginspektor på bogdepotet.
Skifter en elev klasse/hold i løbet af skoleåret, er det elevens ansvar at aflevere bøger, som ikke længere er nødvendige i undervisningen. Boginspektor sørger for, at eleven får udleveret bøger til den nye klasse/ hold.
Bibliotek -DEK
DEK er skolens bibliotek med bogudlån, læsesal og IT-faciliteter.
Åbningstiderne kan ses på hjemmesiden, Forældreintra, intranet, i Hylen, i Vylen og på elevgårdene. Bibliotekarerne kan bl.a. være behjælpelige med at finde materiale til de opgaver, eleverne skal skrive i løbet af året. Man kan altid træffe aftale med bibliotekarerne om forlængelse af lån af materialer.
Lektiehjælp og ekstraundervisning
Studiecafé
Gymnasiets studiecafé giver eleverne mulighed for at få læreres hjælp til skolearbejdet. Caféens åbningstider og Bemanding kan ses i Lectio og tilpasses løbende efter behov.
ReStudy
Elever kan med fordel bruge ReStudy, der er en online lektiehjælp, og som f.eks. kan bruges i forbindelse med eksamenslæsning.
Ekstraundervisning
Skolen kan i særlige tilfælde være behjælpelig med at forsøge at finde en lærer, der vil varetage ekstraundervisning af en elev, hvor faglæreren har vurderet, at der mangler faglige forudsætninger. I første omgang henvises eleverne dog altid til skolens studiecafé. Desuden tilbydes ekstraundervisning i visse fag som en del af det ekstraskolære program.
Hvis det ikke er muligt at finde lærere, der kan tilbyde ekstraundervisning, forsøger skolen at finde en ældre, mere erfaren elev, som kan hjælpe. Ekstraundervisning er som udgangspunkt en privat foranstaltning, hvor der vil være forældrebetaling.
I grundskolen tilbydes ekstraundervisning i fagene dansk og matematik. Skolen udvælger elever, der har behov for ekstra hjælp, efter screening ved grundskolens testlærere. Denne ekstraundervisning kræver ikke forældrebetaling.
Indlæringsvanskeligheder
Elever med formodet dysleksi eller lignende specifikke vanskelig- heder bliver – så tidligt i forløbet som muligt – testet i samarbejde med skolens læsevejleder, testlærer eller eksterne ordblindekonsulenter. I forbindelse med selve udredningen kan der forekomme udgifter, som pålægges forældrene; typisk ved anvendelse af eksterne konsulenter. Alle elever, der optages på 6. årgang, testes i fagene dansk og matematik inden skolestart på Herlufsholm. Testene danner grundlag for det niveau, undervisningen tilrettelægges på. Nye elever på 7. årgang testes ved skoleårets start i stavning og læsning.
Elever, som har fået konstateret specifikke læsevanskeligheder, tilbydes en samtale med skolens læsevejleder, hvor det videre forløb aftales. I denne forbindelse kan det være nødvendigt med yderligere tests, som forudsætter forældrebetaling. Skolen tilbyder flere IT- programmer til at afhjælpe læsevanskelighederne; se endvidere under IT-hjælpemidler. I forbindelse med eksamen kan der efter ansøgning gives dispensation til elever med læsevanskeligheder eller andre specifikke vanskeligheder. Det drejer sig fx om ekstra tid eller andre hjælpemidler ved eksamen jf. gældende regler.
Elever med læsevanskeligheder og andre særlige behov kan træffe aftale om ekstraundervisning ifølge skolens generelle regler. Sådan undervisning forudsætter som udgangspunkt forældrebetaling, med mindre udgiften er tilskudsberettiget eller dækkes af offentlige myndigheder.
SPS
Elever med indlæringsvanskeligheder kan tildeles studiestøtte/SPS. Denne består i hjælp fra særlige støttepersoner, SPS-vejledere samt eventuelle IT-hjælpemidler. For hver elev lægges en handleplan med udgangspunkt i elevens behov. For ordblinde elever i både grundskolen og gymnasiet findes der standardiserede tilbud, som skolen stiller til rådighed.
Dansk som andetsprog
Herlufsholm modtager hvert år et antal elever, der pga. skolegang i udlandet, forældrenes modersmålsbaggrund eller andre forhold har vanskeligt ved at begå sig på dansk.
I kraft af en donation fra brødrene Henrik og Carsten Witt (årgang ’73 og ’76) er det muligt for disse elever at få et intensivt kursus i dansk (Witt-programmet). Kurset ligger i efterårssemesteret, dvs. umiddelbart efter starten på Herlufsholm. Målet er, at eleverne hurtigt opnår færdigheder, der sætter dem i stand til at klare sig på dansk. Witt-programmet rettes primært mod elever med udenlandsk baggrund, som optages i grundskolens 6.-10. klassetrin. Donationen kan dog også, i særlige situationer og efter skolens vurdering, bruges til danskstøtte for STX-elever.
På baggrund af screeninger beslutter skolen, om en elev skal tildeles en plads i Witt-programmet. I givet fald er deltagelse obligatorisk, og der føres fraværsregistrering som ved normal undervisning.
Deltagelse i Witt-projektet er gratis frem til efterårsferien. Hvis en elev herefter fortsat har behov for undervisning, kræver det forældrebetaling. En særlig situation kan opstå med elever, som skolen vurderer kunne have gavn af særlig støtte til danskundervisningen i tiden inden den afsluttende eksamen FP9/FP10. Et sådant særligt forløb for enkelte elever vil derfor kunne foregå efter juleferien.
IT i undervisningen
Alle elever skal have adgang til en bærbar computer med dansk tastatur, der kan medbringes til undervisningen. Det er dog den enkelte lærer, der beslutter, om mobiltelefon eller computer/tablet må benyttes i timen. I givet fald må disse IT-redskaber naturligvis kun bruges til undervisningsrelaterede aktiviteter. Bemærk desuden, at man ikke kan regne med strømmuligheder i alle klasselokalerne.
Elevernes E-mail
Alle elever får deres egen e-mailadresse samt adgang til skolens netværk, intranet og Lectio. Postkassen ligger på O365, er på max 50 GB og bliver slettet, når eleven forlader Herlufsholm. Det er derfor vigtigt at tage backup af denne før skoleafslutning.
Vi forventer, at alle elever dagligt tjekker deres Herlufsholm-e-mail, bruger intranettets online-ressourcer og i øvrigt sætter sig ind i skolens IT-politik.
IT til eksamen
Til skriftlig eksamen i grundskolen og i STX skal eleverne bruge deres egen computer og evt. printer.
Reglerne for brug af computer ved skriftlige eksamener udleveres til eleverne op til eksamensperioden, men vær opmærksom på, at eleven selv er ansvarlig for, at teknikken fungerer. Derfor skal man altid være forberedt på at kunne fortsætte en eksamen på traditionel vis med papir og blyant/kuglepen, hvis teknologien svigter.
Programmer m.m.
Herlufsholm anvender udelukkende Microsoft Office programmerne i forbindelse med undervisningen. Når elever afleverer opgaver, skal de derfor kunne åbnes med Microsoft Office. Ønsker man at aflevere i et andet filformat, skal dette aftales med læreren på forhånd.
Alle elever kan gratis downloade og benytte O365 (Microsoft Office), så længe de er indskrevet på Herlufsholm. Skolen benytter Google Chrome som standardbrowser, og alle elever skal derfor installere og benytte Chrome på deres computere, uanset mærke.
Alle elever kan med fordel sørge for, at deres bærbare PC/Mac har mulighed for en HDMI-opkobling, da der i alle undervisningslokaler er denne opkobling til enten de aktive tavler eller tv-skærme.
I undervisningen eller til eksamen kan det ske, at en elev skal udveksle data med læreren via et USB-drev i elevens Mac/PC. Derfor er det vigtigt, at elever med maskiner uden USB-drev sørger for at have mulighed for adgang til dette; fx via en USB-converter.
IT hjælpemidler
Elever, som har fået konstateret specifikke læsevanskeligheder, har mulighed for at benytte Herlufsholms udbud af IT-programmer til at afhjælpe dem. Vurderingen af hvilke programmer, der har den bedste effekt, sker i samarbejde med skolens læsevejleder, som også vil hjælpe med introduktion til brugen af programmerne. For at bruge programmet AppWriter kræves O365 installeret på PC eller Mac.
Netværk på skolen
Herlufsholms kablede netværk kan benyttes via elevcomputerne i skolens IT-centre og undervisningslokaler. Det er ikke tilladt at spille spil, når man er på skolens kablede netværk.
Alle elever skal benytte det trådløse netværk til deres egen computer, der som minimum skal have seneste opdatering af styresystemet, for at kunne bruge Herlufsholms WIFI.
Når elever logger på det trådløse net, kræver det standard WIFI-bruger/ password, som IT-afdelingen oplyser (og som kan ændre sig fra skoleår til skoleår). Dernæst logger man ind med sit Herlufsholm-brugernavn og
-password. Man kan logge på med både computer, tablet og mobil.