Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Elever på Herlufsholm der studerer

Antimobbestrategi

Værdiregelsæt

Det skal være trygt at gå i skole og på arbejde på Herlufsholm: dette er forudsætningen for, at elever og medarbejdere kan trives og udvikle sig - både fagligt og socialt. 

  • Alle har et ansvar for at udvise respekt og kommunikere i en ordentlig tone, både i og uden for undervisningen.

  • Forskelligheder og privatliv skal respekteres.

  • Krænkende sprogbrug, generel hård tone og brug af nedsættende øgenavne er ikke acceptabelt - heller ikke selv om det foregår mellem elever, der indbyrdes accepterer det.

  • Enhver form for racistisk, sexistisk eller anden form for diskriminerende ytring er uacceptabel.

  • Enhver form for chikane, bevidst ekskluderende adfærd og mobning - også digitalt - er uacceptabel. 

På Herlufsholm Skole arbejder vi målrettet og kontinuerligt med at fremme elevtrivsel samt forebygge mobning, Vi har en bred og solid ramme for arbejdet, hvori medarbejdere på tværs af afdelinger indgår i et fælles ansvar omkring elevtrivsel; herunder bl.a. trivselsteamet, skolens sygeplejerske, studievejledere, ungerådgiver, mentorteams, og ledelsen. 

 

Hvad er mobning?

Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) definerer mobning og mobbelignende situationer således:

Mobning er handlinger, der holder en eller flere elever uden for fællesskabet, bevidst eller ubevidst. Mobning opstår i fællesskaber, som mangler noget positivt at samles om, og foregår ved forskellige typer handlinger, der markerer hvem, der holdes udenfor. Mobning udspringer af utrygge kulturer, der opstår i sociale sammenhænge, man ikke kan trække sig fra.

I skolen eller på uddannelsessteder kan mobning være den fællesskabsform, der skaber sammenhængskraft. Vi er sammen om at udstøde andre fra fællesskabet. Årsagen til, at der foregår mobning eller mobbelignende situationer skal typisk findes i den manglende tolerance i fællesskabet og ikke ved at se på, hvad, der bliver mobbet med eller hvem, der bliver mobbet. 

At forstå mobning handler derfor om mere end at udpege et offer og en mobber. Det handler om at få øje på gruppens mønstre – at se på elevernes indbyrdes samspil og positioner. Mobning er et gruppefænomen, og bekæmpelse af mobning i skolen og på uddannelsessteder handler i høj grad om at ændre kollektive dynamikker mellem elever. Mobning handler altså ikke om svage elever, men om elever som bliver gjort svage i et fællesskab. 

 

Handleplan

Vi opfordrer elever, der enten selv føler sig mobbet eller er vidne til, at andre bliver det, til at henvende sig til en voksen – det kan fx være en mentor, en studievejleder, en
kostlærer eller et medlem af ledelsen. 

  • Sagens omfang afdækkes, og inden for 10 dage vil der være lag ten handleplan for det videre forløb.
     
  • Berørte elever hjælpes og bistås igennem forløbet.

  • Der gives støtte til at få handlingerne stoppet.

  • Det videre forløb planlægges sammen med de involverede elever og medarbejdere.

  • Afslutningsvis evalueres indsatsen.

Da sager kan være meget forskellige, vil handleplanerne udarbejdes individuelt for den enkelte elev. En handleplan i forbindelse med mobning vil kunne involvere forskellige aktører, fx klassens team eller mentorer, kostlærere, ledelsesmedlemmer, forældre eller eksterne konsulenter – alt efter behov. I en handleplan vil der desuden fremgå konkrete aktiviteter – her kan der være tale om samtaler med enkeltelever, elevgrupper, hele klasser, sociale aktiviteter med henblik på styrkelse af klasserumskultur samt mulige sanktioner, hvis det vurderes nødvendigt. 

 

Sanktioner

I forbindelse med mobning gælder de generelle sanktionsmuligheder beskrevet i skolens studie- og ordensregler og jf. Bekendtgørelse nr. 1077 af 13 september 2017 om studie- og ordensregler i de gymnasiale uddannelser. 

 

National klageinstans

Den Nationale Klageinstans for Mobning (i regi af Dansk Center for Undervisningsmiljø) kan man søge råd og vejledning i forbindelse med oplevet mobning samt klage, hvis man ikke føler, at ens sag er blevet tilstrækkeligt håndteret.