Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Elev fra Herlufsholm der sidder ved sin computer, på sit Hummer

Digital dannelse

Herlufsholms forventninger til elevernes adfærd omfatter selvfølgelig også deres online aktiviteter og brugen af teknologi/IT.

 

Hvad er digital dannelse?

Med mobilen i hånden kan du være på, når du ønsker det. Du kan være i forbindelse med dine kammerater, din kæreste, lave spændende ting på nettet, møde nye mennesker og være en del af mange fællesskaber. Men det at færdes i den digitale verden ophæver ikke de retningslinjer for opførsel og kammeratskab, som danner rammen om din hverdag her på Herlufsholm, og det er derfor vigtigt, at du også tænker over din digitale dannelse. 

Digital dannelse handler om at være en del af det virtuelle univers på en tryg og værdiskabende måde. Det betyder, at du skal opføre dig med omtanke for dine medmennesker, stille dig kritisk over for din egen og andres intentioner, handlinger og udtryksformer, hvad end du støder på det via SMS/MMS, apps eller på de sociale medier. Her orienterer vi om vores forventninger til din digitale adfærd, mens du er elev på Herlufsholm. Vær opmærksom på, at retningslinjerne beskrevet i vores studie- og ordensregler, også dækker det virtuelle univers, og at mobning, chikane og krænkende adfærd på ingen måde accepteres.

 

Sociale medier

Eleverne benytter dagligt de sociale medier i deres kommunikation med hinanden og omverdenen. Skolen forventer, at alle elever tænker over deres adfærd på de sociale medier og er en del af det virtuelle univers på en tryg og respektfuld måde. Digital dannelse indbefatter, at man opfører sig med omtanke for sine medmennesker, stiller sig kritisk over for egne og andres intentioner, handlinger og udtryksformer. 

Herlufsholm ser meget alvorligt på mobning, chikane og krænkende adfærd - også når det sker på de sociale medier. Vi henviser i øvrigt til skolens IT-regler og Herlufsholms værdier.  

 

Deling af private eller krænkende billeder og film

Du tænker måske ikke over det, men det er faktisk ikke tilladt at dele private billeder og film af andre personer. Billeder/film med hel og delvis nøgenhed, hyggeture, sågar portrætbilleder af andre kræver tilladelse at dele – det betyder helt konkret, at hvis du vil dele billeder af en anden person, skal du have lov først. Ligeledes har du faktisk krav på, at andre spørger om lov eller beder om samtykke til at dele billeder og film af dig. Den, der tier, samtykker ikke.

Vi opdeler din billeddeling i to områder:

  1. Private billeder/film
  2. Krænkende billeder/film

 

Private billeder og film

Forestil dig, at du er til fest på skolen, og ved et tilfælde ser du en af dine veninder kysse i garderoben med den dreng en anden veninde er lun på. Du tager et billede som
bevis og deler det med dine kammerater. Det er spændende, nyheden er ude. Måske
føler du, at du beskytter en veninde? Måske synes du ikke, at den kyssende veninde
kan være det bekendt? Eller også er det bare fedt, at de endelig fandt sammen?


Men du må faktisk ikke dele det billede.


Der er tale om private billeder, som kræver samtykke. Det, der måske starter som noget sjovt og spændende, kan ende i skyld, skam, tillidsbrud, chikane og mobning.
Der er tale om en krænkelse af privatlivets fred, og det tager vi meget alvorligt på Herlufsholm. Lad være med at dele private billeder og film, og hvis du modtager det, så sig tydeligt fra – vi er alle med til at påvirke den måde, vi omgås hinanden på, og næste gang kunne det måske være dig, det gik ud over.

Krænkende billeder og film 

Du er ung, og det er nu, du begynder at se dig selv og andre som seksuelle væsner. Måske Facetimer du halvnøgen med din kæreste for at vise kærlighed eller fordi det er lidt grænseoverskridende, frækt eller sjovt? Måske har du modtaget et billede, der viser en ven eller veninde halvnøgen og som er så overraskende eller forarger dig så meget, at du føler behov for at vise og diskutere det med andre? Eller måske føler du dig presset, fordi andre sender de her billeder eller nogen på nettet truer dig til at dele intime billeder af dig selv?

Lige meget, hvad der er udgangspunktet, så er der altid en grund til, at intime billeder
eller film er blevet sendt. Der er derimod aldrig en god grund til, at de er blevet delt
med andre!

Intime billeder og film med hel eller delvis nøgenhed bliver til krænkende billeder og film, når de deles uden samtykke. Det er derfor vigtigt at pointere, at skaden ikke sker, når billedet tages/filmen optages, men først når det deles – og at deling af intime billeder og film er strafbart. Der er tale om en grov overtrædelse af et andet menneskes grænser – en adfærd, der sårer og giver skyld og skam og kan føre til en følelse af angst og magtesløshed. Hvis du deler et krænkende billede/film, har du ikke længere kontrol med, hvad der sker, og et billede eller en film delt med én person, kan hurtigt blive delt med andre.

Husk, at der er ingen garanti for, at noget, du deler, forbliver privat, men du skal også vide, at det aldrig er din skyld, hvis nogen vælger at videresende eller vise de intime billeder og film, du har sendt dem.

 

Fotografering på skolen

Skolen tillader ikke, at eleverne tager billeder i undervisningen, spisesalene, kirken, soverummene eller i vaskesalen. 

Ved indmeldelse bedes alle elever og forældre give tilladelse til, at Herlufsholm må tage billeder af eleverne og bruge disse billeder i forbindelse med nyheder på skolens platforme samt til markedsføring. Opstår der situationer i hverdagen, hvor en elev ønsker, at et specifikt billede ikke benyttes, bedes eleven henvende sig til den marketingansvarlige eller på Rektorkontoret. 

 

Hvis det sker for dig 

Vi vil gerne gøre det klart en gang for alle: deling af private og krænkende billeder og film er ikke i orden, og på Herlufsholm ser vi meget alvorligt på disse sager.


Hvis du oplever – eller er vidne til – at der bliver delt private eller intime billeder uden samtykke, står vores trivselsvejleder til rådighed. Trivselsvejlederen kan vejlede dig i forhold til online problematikker, og du kan enten finde trivselsvejlederen på Rektorkontoret eller skrive en mail.


Tag fat i os, hvis du har brug for en at snakke med om, hvad der er sket, lige meget graden af krænkelsen. Vi hjælper dig, så du ikke står alene med det hele. Ud fra dine ønsker kan vi lytte, tage en samtale med de ansvarlige med eller uden dig, hjælpe med at få fjernet de billeder/film, som du kender til, informere dig om dine rettigheder, hjælpe dig med eventuelt at sikre beviser og støtte dig igennem det hele.


Vi søger råd hos Red Barnet og Børns Vilkår, og hvis vi efter en snak med dig føler, at der skal ekstra ekspertise til, vil vi tage kontakt til rådgivere herfra.

 

Hvis du ikke ønsker at indblande os, kan vi anbefale dig selv at tage kontakt til Red Barnet eller Børns Vilkår og at se nærmere på nedenstående sider:

 

sletdet.dk

Hvis du har fået delt billeder på nettet mod din vilje, kan du få konkret hjælp til at slette og anmelde det.

 

sexogsamfund.dk

sexlinien.dk

Få hjælp til at håndtere de følelser, der opstår i situationen på rådgivningslinjerne.

 

rednung.dk

Få hjælp, hvis du har sendt et nøgen-foto og bliver afpresset.

 

sikkerchat.dk

Læs om lovgivningen på området.

 

cyberhus.dk

Chat med andre unge eller voksne om bl.a. deres onlinedilemmaer på chat-rådgivningen.

 

alleforenmodmobning.dk

Find mere information om digital mobning og krænkelser.