Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Et luftfoto af Herlufsholm, taget fra luften i 2020

Politik for sagsbehandling

Denne politik og procedure adresserer skolens håndtering af hændelser, hvor elevers adfærd har ført til alvorlige brud p0å skolens regler, alvorlige brud på enkeltpersoner eller gruppers rettigheder eller brud på loven.

Denne politik og procedure adresserer ikke skolens almindelige håndtering af udfordringer i forbindelse med trivsel, som følge af elevers bekymrende tilstand eller adfærd af en karakter, der kan håndteres gennem almindelige pædagogiske indsatser og tilrettevisning. Skolen er naturligvis bevidst om forpligtelsen til også at forebygge, håndtere og handle på denne type udfordringer, jf. bl.a. undervisningsmiljølovens kapitel 1. Det er helt generelt skolens ønske at skabe en kultur, hvor elever og forældre trygt kan henvende sig vedrørende negative samspil mellem elever, der f.eks. kan udvikle sig til mobning eller krænkende adfærd. 

 

Skolens politik

Det er en del af skolens vision at uddanne unge mennesker til at gå foran og tage ansvar – for sig selv, for hinanden, og for det fællesskab vi er en del af. Vores værdimæssige fællesskab er bygget på faglighed, engagement og ansvarlighed. Med dette ligger også et fælles ansvar for at fremme, skabe og værne om et trygt undervisningsmiljø – et trygt sted at være. 

Herlufsholm Skole og Kostskole er et sted, hvor man ikke bare lever sit skoleliv, men også sit dagligliv. Derfor kræves der en særlig opmærksomhed på – og reaktion, når de børn, unge og voksne, der ér skolen, observerer eller konstaterer hændelser, der kan være grobund for eller føre til mistrivsel hos den enkelte eller fællesskabet. 

Herlufsholm Skole og Kostskole har en forventning om, at alle skolens aktører overholder loven, respekterer den enkeltes rettigheder og skolens fastsatte regler. Herlufsholm Skole og Kostskole har samtidig en forventning om, at alle skolens aktører er med til at fremme en kultur, hvor der er respekt for love, regler og rettigheder. Heri ligger bl.a. en forpligtelse hos alle skolens aktører til at reagere, hvis de får mistanke om, observerer eller konstaterer hændelser, der er udtryk for det modsatte. 

Skolens ledelse og medarbejdere skal fremme en kultur, hvor respekten for andres fysiske og psykiske velbefindende og respekten for andres rettigheder fører til, at det er naturligt for alle skolens aktører at reagere og handle. Skolen arbejder løbende med at skabe det nødvendige vidensgrundlag om regler og rettigheder hos skolens aktører og arbejder for at skabe tydelighed omkring mulighederne for reaktion, herunder hvem man kan gå til og under hvilke betingelser. 

Skolens ledelse og medarbejdere har enkeltvis og i fællesskab en helt særlig forpligtelse og et helt særligt ansvar for at reagere og handle på det, der potentielt kan udgøre en psykisk eller fysisk risiko eller fare for enkeltpersoner eller fællesskabet. 

 

Hvad betragtes som alvorlige hændelser og alvorlig uønsket adfærd?

Skolen har i sine processer opmærksomhed på betydning af alder, modenhed, tilregnelighed og forsættelighed samt på, at alle parters rettigheder skal respekteres. Her gives eksempler på typer af adfærd eller handlinger, der betragtes som alvorlige:

  • Adfærd og handlinger, der efter dansk lov betragtes som forbrydelse mod andre personer.
  • Medvirken til andres forbrydelse mod personer.
  • Truende adfærd eller handlinger over for andre personer.
  • Fjendtlig, nedværdigende eller ydmygende adfærd eller handlinger over for andre personer.
  • Alle former for mishandling og vold over fro andre personer. 
  • Vilkårlig, krænkende eller ulovlig indblanding eller angreb på andre personers privatliv, kommunikation og ry, herunder vilkårlig, krænkende eller ulovlig indblanding i personers digitale liv. 

 

Procedure

 

1) Stop adfærden eller hændelsen og sørg for hjælp.

Den eller de personer, der observerer eller får viden om den uønskede adfærd eller hændelse, forventes så vidt muligt at handle eller reagere øjeblikkeligt (eller snarest) for at stoppe adfærden eller hændelsen. 

 

2) Videregiv informationer

Det forventes, at skolens elever, hvis de observerer eller går viden om uønsket adfærd eller uønskede handlinger, hurtigst muligt henvender sig til en ansvarlig voksen. Dette gælder al uønsket adfærd eller uønskede handlinger, da skolens elever ikke forventes at tage stilling til alvoren af den pågældende adfærd/handlinger. 

Den ansvarlige voksen skal involvere ledelsen så hurtigt som muligt, hvor der er tale om typer af adfærd eller handlinger, der betragtes som alvorlige. I tvivlstilfælde skal den pågældende ansvarlige voksne også involvere ledelsen, som herefter vil have ansvaret for håndteringen af den pågældende hændelse. 

Der kan også altid rettes direkte henvendelse til ledelsen fra elever eller andre herunder forældre til elever, som er gjort opmærksom på, har overværet eller selv været udsat for uønsket adfærd eller handlinger. 

Skolens ledelse skal føre notat af alle henvendelser vedr. uønsket adfærd eller handlinger.

 

3) Skab overblik og udred omstændighederne. 

Ledelsen skal indhente orientering fra den eller de personer, som måtte være forurettede i sagen. 

Ledelsen skal ligeledes indkalde de, der er mistænkt for uønsket adfærd eller uønskede handlinger, og forelægge dem de tilgængelige oplysninger og modtage deres eventuelle forklaring. Der skal i den forbindelse være opmærksomhed på mistænktes rettigheder, mulighed for at give udtryk for egne synspunkter og mulighed for bisidder.

Er der tale om elever, som er under 18 år, skal deres forældre eller værge hurtigst muligt kontaktes og orienteres.

Øvrige involverede kan inddrages i forbindelse med udredningen, hvor det findes relevant.

Ledelsen skal føre notat og referat af de samtaler og møder, der afholdes med de involverede.

 

4) Tag bestik af sagens karakter

Ved typer af adfærd, der betragtes som alvorlige, er ledelsen forpligtet til at forholde sig til disse og foretage de nødvendige og proportionelle beslutninger i forhold til processen.

Er der tale om vold, seksuelle overgreb eller tilsvarende hændelser, der i udgangspunktet kan vurderes at være strafbare, skal ledelsen overveje og tage stilling til, hvorvidt der skal indgives politianmeldelse. Ledelsen kan i sine overvejelser inddrage den forurettede part og dennes forældre, i fald vedkommende er under 18 år. Ledelsen kan ligeledes kontakte den lokale politimyndighed for nærmere rådgivning.

Som udgangspunkt bør der foretages politianmeldelse. Der kan dog være særlige forhold i sagen f.eks. hensyn til offeret, der er afdækket efter nærmere dialog med vedkommende, som afholder skolen fra at indgive selvstændig politianmeldelse. 

Får ledelsen eller andre medarbejdere viden om et kommende forestående kriminelt forhold, skal politiet kontaktes med henblik på en politiforretning.

 

5) Skolens støtte

Er der tale om typer af adfærd eller handlinger, der betragtes som alvorlige, tilbyder Herlufsholm vejledning ved ungerådgiver og mentorer, psykologbistand og krisehjælp samt mulighed for bistand og opfølgning herunder fortrolige samtaler på SUS ved skolens trivselsteam.

I tilfælde af tvivl om forståelsen af nærværende politik eller den praktiske anvendelse i konkrete situationer, kontaktes kostskoleleder, rektor eller vicerektor. Hvis behovet opstår, er der mulighed for via ledelsen at få akut advokatbistand på døgntelefon. 

 

Øvrige forhold

Hvis ledelsen påtænker at sanktionere én eller flere elever med en afbrydelse af samarbejdet med skolen (udskrivning), skal dette skriftligt varsles til eleven – eller til elevens forældre, hvis eleven er under 18 år. Der skal gives mulighed for, med behørig frist, at eleven – eller dennes forældre – kan fremsætte kommentarer til den varslede sanktion. Der rettes særlig opmærksomhed på børns ret til at fremkomme med synspunkter i sager, der kan få alvorlige konsekvenser for deres tilværelse jf. børnekonventionens artikel 12 og regler om udskrivning af elever herunder regler i henhold til § 4 a i Lov om friskoler og private grundskoler.

Undervejs i et sagsforløb kan ledelsen meddele de involverede parter midlertidige foranstaltninger, der betragtes som nødvendige af hensyn til enkeltpersoners eller den generelle trivsel. Det kan f.eks. være en midlertidig (kortvarig) hjemsendelse eller nærmere retningslinjer for elevens adgang og færdsel på skolen.

 

Tavshedspligt og hensyn til rettigheder

Skolens ledelse samt eventuelle involverede ansatte skal i et sagsforløb være bevidste om den lovbestemte tavshedspligt og de hensyn og rettigheder, der tilfalder den forurettede, samt de hensyn og rettigheder der tilfalder den, der mistænkes for alvorlig uønsket adfærd eller uønskede handlinger. Det betyder i praksis, at skolens ledelse og ansatte ikke kan orientere åbent om en eventuel sag til udefrakommende, øvrige elever, forældre m.v.

Skolens ledelse har samtidig en særskilt opgave i at drage omsorg for f.eks. øvrige elever, klasser eller forældre, således den nødvendige tryghed og tillid sikres.

 

Identificer relevante parter

Skolens ledelse har et særligt ansvar for at identificere relevante parter i sagen og være opmærksom på deres rettigheder og deres behov i forbindelse med en konkret sag. 

Der skal også ske en analyse og vurdering, hvor ledelsen har fokus på ”nødvendig inddragelse”, ”hensigtsmæssig inddragelse” og ”uhensigtsmæssig inddragelse”. Der skal være fokus på parters formelle rettigheder, på de reelle behov og på ”de oplevede” subjektive behov. Der skal ske en vurdering af parters ”involveringsgrad” i den konkrete sag.

Skolens ledelse er altid part. Eksempler på parter, der kan identificeres, og hvis rettigheder, behov samt involveringsgrad skal vurderes:

  • Person, der har forbrudt sig - eller mistænkes for at have forbrudt sig.
  • Person, der er offer for uønsket, negativ adfærd eller handlinger - eller hævder at være offer for noget sådant. 
  • Vidner til eller informationer i den konkrete sag.
  • De involverede personers forældre eller værger. 
  • De involverede personers nærmeste "voksne" på skolen (klasselærer, mentor)
  • De involverede personers klasser (klassekammerater)
  • De involverede klassers forældre. 
  • Øvrige undervisere og medarbejdere på skolen.
  • Det afhjælpende niveau: læge, sunhedspersonale, psykologer.
  • Det forebyggende/foregribende niveau: SSP, PPR.
  • Det indgribende niveau: Sociale myndigheder, politiet.
  • Skolens egne rådgivere.
  • Pressen.

 

Skolen er en part

Skolen er – set ud fra en helhedsforståelse – altid en ”part” i en konkret sag. Hvis der opstår sager, hvor enkeltpersoner eller grupper har en adfærd, der betragtes som alvorlige brud på Herlufsholm Skole og Kostskoles forventninger, må skolens ledelse – i samarbejde med medarbejderne under eller kort efter et sagsforløb – undersøge betydningen af den konkrete adfærd eller hændelse i relation til skolen som helhed:

  • Er det, der er sket, et problem - eller et potentielt problem - for alle?
  • Er det udtryk for noget, der kunne være handlet på?
  • Hvad kan der konkret gøres, for at en lignende situation ikke skal opstå igen?
  • Hvem skal handle?
  • Hvad er vores mål?
  • Hvordan finder vi ud af, om vi har nået det, vi ville?

 

Hvis skolen ikke inddrages

Alle skolens aktører har naturligvis mulighed for at kontakte de offentlige myndigheder herunder indgive politianmeldelse uden inddragelse af skolen, hvis de f.eks. får mistanke om, observerer eller konstaterer hændelser, hvor elevers adfærd har ført til brud på skolens regler, brud på enkeltpersoner eller gruppers rettigheder eller brud på loven. 

En politianmeldelse kan ske via e-mail til ssj@politi.dk. I hastende tilfælde kan politiet
kontaktes telefonisk på enten telefonnr. 112 eller 114.