Sorg- og krisepolitik
Ved livstruende sygdom, alvorligt uheld eller lignende
- Det er skolens politik, at hjemmet eller andre pårørende bør give skolen besked, når hjemmet eller den nærmeste familie er ramt af alvorlig sygdom, ulykke eller dødsfald.
- Hvis en elev kommer alvorligt til skade eller bliver pludseligt syg, skal kontoret informeres og herefter skal oplysningen videregives til gymnasievejlederen/klasseteamet.
- I tilfælde af en alvorlig sygdom skal ledelsen og en eventuel kontaktperson i samarbejde med eleven finde ud af, hvorvidt klassen og evt. sovesalen skal informeres.
- Klassens team, kostlæreren hvor dette er relevant og elevens lærere skal i samarbejde hjælpe eleven til at finde sig til rette i klassen efter overstået sygefravær.
- Hvis der er tale om et handicap eller en meget alvorlig sygdom, (fx AIDS eller cancer) skal ledelsen og team informere klassen og afklare eventuelle spørgsmål og fordomme. Det samme gælder for kostelevers vedkommende ledelse og kostlærer. Dette dog kun hvis eleven ønsker det eller sygdommen ikke kan skjules. Der kan med fordel arbejdes med eksterne organisationer med erfaring på området, såsom Rigshospitalets "Projektrespect".
Hvis en elev mister et nært familiemedlem eller andre nærtstående personer
Umiddelbart efter skolen er blevet orienteret om dødsfaldet
- Kontoret orienterer straks klassens team og for kostelevers vedkommende kostlæreren. Der udpeges en kontaktperson. Det kan være en ledelsesrepræsentant, kostlæreren, studievejleder eller en af klassens lærere. I sidstnævnte tilfælde ofte en teamlærer (gymnasiet) eller klasselæreren (grundskolen).
- Der aftales i hvert konkret tilfælde med ledelsen, hvilke forholdsregler, der træffes. Eleven tilbydes altid en samtale med skolens psykolog og SUS. Dette tilbud formidles enten af ledelsen eller kontaktpersonen.
- Ledelsen aftaler med familien i hvilken udstrækning og hvordan de øvrige elever skal orienteres. I nogle tilfælde kan informationen begrænses til klassen og/eller eleverne på gården.
- De elever, der informeres bliver orienteret om, hvordan man bør forholde sig. Det understreges, at der ikke er nogen grund til tavshed om det passerede.
- Ledelsen tager stilling til i hvilken udstrækning det er nødvendigt at tage andre initiativer i forhold til andre elever end den direkte berørte.
Begravelsen
- Der gives mulighed for, at klassens lærere og elever kan deltage i begravelsen.
Opfølgning
- Klassens team (gymnasiet), klasselæreren (grundskolen), kontaktperson og kostlærer holder løbende øje med elevens psykiske velbefindende og orienterer gensidigt hinanden, hvis der er grund til bekymring.
- Medmindre andet er aftalt med hjemmet eller eleven, spørger mentor i naturlig forlængelse af mentorsamtalerne ind til elevens situation. Dødsfaldet er ikke et fokuspunkt, men kan indgå som baggrund for samtalen, i det omfang det forekommer naturligt.
- Klassens lærere vurderer, om og hvornår dødsfaldet eller mere generelle spørgsmål skal tages op i klassen.
- I forhold til de ovennævnte forholdsregler sker i forhold til eleverne altid en konkret vurdering om afvigelser med udgangspunkt i elevernes alder og situation i øvrigt, idet de hensyn skolen skal tage spænder over meget forskellige livssituationer i forhold til alder og bopæl m.m
Hvis en elev dør
Umiddelbart efter dødsfaldet
- Lærerne underrettes straks muligt pr. mail samt ved efterfølgende samling på lærerværelset. Der tages telefonisk kontakt til teamlærere (gymnasiet), klasselærer (grundskolen), kostlærer og eventuel kontaktperson som ikke måtte opholde sig på skolen, når meddelelsen modtages.
- Eleverne underrettes ved samling. Hvis informationen tilgår skolen efter skoledagens afslutning eller inden morgensang, vil dette typisk ske i kirken. Her informeres om, hvad der er sket, og der afholdes 1 minuts stilhed. Alle, der føler behov, tilbydes en sammenkomst efter skole eller i løbet af skoledagen, varetaget af rektor eller andre ledelsesrepræsentanter og ressourcepersoner. Her vil være mulighed for at dele sin sorg med andre samt uddybning og afklaring af eventuelle spørgsmål fra eleverne.
- elevens stamklasse samles. Her vil klassens team (gymnasiet), klasselæreren (grundskolen) samt andre ressourcepersoner være til stede, da det er vigtigt at eleverne får lov til at stille spørgsmål og at tale ud om dødsfaldet. Herunder kan der evt. aftales deltagelse i begravelse, indsamling af penge til blomster og/eller bårebuket og hvem der tager kontakt til de pårørende. Der vil være nogen sammen med klassen hele dagen.
- Alle skolens elever har mulighed for at kontakte skolens psykolog og SUS. Dette tilbud understreges overfor årgangens elever samt elever på samme sovesal, idet individuelle psykologsamtaler og samtaler på SUS markeres som en mulighed. Ledelsen vurderer i samråd med teams og kostlærer i hvilken udstrækning, der skal tilbydes krisehjælp eller sorgterapi til andre elever. Ved dødsfald i grundskolen vil der i højere grad end for gymnasiet være tale om en dialog med hjemmet forud for eventuelle initiativer, ligesom elevens alder bliver taget i betragtning.
- Der tages kontakt til hjemmet for alle elever i den afdøde elev stamklasse med henblik på at sikre, at ingen kommer hjem til et tomt hus.
- Det respekteres, at alle sørger forskelligt og ingen elev presses ind i en bestemt adfærd eller bestemte ritualer. Omvendt skal der i klassen tages højde for hændelsen. Teamet bør tage dødsfaldet, så eleverne ikke får indtryk af, at skolen har glemt klassekammeratens dødsfald.
- Vær opmærksom på, at der er elever på/i andre hold/klasser, der måske har relation til afdøde. Her er det vigtigt, at rektor eller gymnasievejleder tager en samtale med pågældende elever, og skønner om der er brug for professionel krisehjælp i form af psykolog.
- I skolens øvrige klasser taler teamet med klassen om hændelsen, men andre lærere kan også tage dødsfaldet op, hvor det skønnes naturligt. Man bør her være opmærksom på venner/veninder til afdøde.
- Rektor retter henvendelse til elevens forældre med information om, hvad skolen har foretaget sig i forbindelse med dødsfaldet. Det drøftes med familien, hvad der evt. kan gøres herudover.
- I forhold til de ovennævnte forholdsregler sker i forhold til eleverne altid en konkret vurdering om afvigelser med udgangspunkt i elevernes alder og situation i øvrigt, idet de hensyn skolen skal tage spænder over meget forskellige livssituationer i forhold til alder og bopæl m.m.
- Der flages på halv.
Begravelsen
- Der gives mulighed for at alle kan deltage ved begravelsen, hvis denne er annonceret og/eller familien ønsker det.
- Skolen sender blomster til begravelsen.
- Der flages på halv på begravelsesdagen og deltagende elever og lærere er fritaget for undervisning i det omfang det skønnes nødvendigt.
Opfølgning
- Det er vigtigt, at lærerne er opmærksomme på elevernes adfærd, selv lang tid efter hændelsen og taler med pågældende elever eller sender dem videre til skolens psykolog, SUS eller andre relevante personer, hvis det virker nødvendigt.
- Klassens team tager initiativ til opfølgende samtaler med klassen, og klassen får evt. mulighed for at skrive kondolerende breve til afdødes familie eller får på anden måde lov til at bearbejde hændelsen.
- Efter 1-2 måneder vurderer ledelsen i samråd med teamet behovet for yderligere opfølgning på, hvordan klassen har håndteret situationen.
- I forhold til ovennævnte forholdsregler sker i forhold til eleverne altid en konkret vurdering om afgivelser med udgangspunkt i elevernes alder og situation i øvrigt, idet de hensyn skolen skal tage spænder over meget forskellige livssituationer i forhold til alder og bopæl m.m.
Hvis Herlufsholm mister en ansat
Lige efter dødsfaldet
- Personalet underrettes pr. mail for lærernes vedkommende typisk efterfulgt af samling på lærerværelset. Andre personalegrupper samles efter behov i den kreds, hvor dette findes naturligt. Ansatte, som er særligt nært på afdøde informeres, så vidt muligt ved personlig henvendelse eller telefonopringning. Dødsårsag og omstændigheder omkring hændelsen afklares i det omfang dette ønskes oplyst af de pårørende og i øvrigt forekommer naturligt. Det er vigtigt, at personalet får lov til at tale ud om tingene og bearbejde hændelsen.
- Det skønnes fra rektor, direktør og arbejdsmiljørepræsentanternes side, om det er nødvendigt for personalet eller enkelte medarbejdere at få professionel hjælp i form af psykologsamtale. Alle medarbejdere kan dog til enhver tid henvende sig på SUS. Arbejdsmiljørepræsentanterne og TR orienterer om øvrige muligheder for at opnå hjælp eksempelvis gennem relevante overenskomster og faglige organisationer.
- Hvis der er tale om en person til hvilken eleverne har haft en særlig relation orienteres eleverne ved morgensang, hvor der afholdes 1 minuts stilhed. Men i det hele taget skønner rektor og direktør, hvordan og i hvilken udstrækning forældre og elever skal orienteres.
- Hvis en lærer er død, tager ledelsen en samtale med lærerens klasser og skønner, i hvilken grad det er nødvendigt for klassen at bearbejde situationen og hvorvidt, det er nødvendigt at henvise til SUS og skolens psykolog samt at tage en særlig kontakt til enkelte elevers hjem.
- Ledelsen sender brev/ringer til afdødes familie med information om, hvad skolen har foretaget sig i forbindelse med dødsfaldet.
- Der flages på halv.
Begravelsen
- Der gives mulighed for, at alle kan deltage ved begravelse, hvis denne er annonceret, og/eller familien ønsker det.
- Skolen sender blomster til begravelsen.
- Der flages på halv.
Opfølgning
- Det er rektor, direktør og arbejdsmiljørepræsentanternes opgave at holde øje med de ansattes reaktioner, gennemføre eventuelle samtaler med personalet og eventuelt at sende dem til psykolog.
- Det er rektor, direktør og arbejdsmiljørepræsentanternes opgave at følge op på begivenheden (evt. mindeceremoni) og gennemføre opfølgende samtaler.
- I forhold til de ovennævnte forholdsregler sker i forhold til eleverne altid en konkret vurdering om afvigelser med udgangspunkt i elevernes alder og situation i øvrigt, i det de hensyn skolen skal tage spænder over meget forskellige livssituationer i forhold til alder og bopæl m.m.
Begivenheder, der kræver særlig eller yderligere indsats
I tilfælde af selvmordsforsøg, dødsfald, der skyldes selvmord eller en forbrydelse, eller tilfælde, hvor flere elever eller ansatte omkommer samtidigt i trafikken eller andre større ulykker, må Herlufsholms indsats naturligvis forstærkes. I den forbindelse er det afgørende at få skabt et tillidsfuldt, respektfuldt og effektivt samarbejde mellem skolen, de berørte familier, myndighederne og andre relevante aktører(politi, Falck, sygehus, kirke mm). Rektor og direktør har også i denne situation det overordnede ansvar. Der kan ved sådanne ekstreme begivenheder ikke opstilles en formel, som omfatter en hver tænkelig situation. Ledelsen træffer derfor beslutning om de nødvendige forholdsregler i hvert enkelt tilfælde.