Spring navigationen over og gå direkte til indhold
Trivsel - Glade elever fra Herlufsholm

Trivsel

På Herlufsholm skaber vi et miljø, hvor eleverne føler sig trygge, udfordres fagligt og udvikler sig både personligt og socialt. Vores arbejde bygger på at skabe en kultur, hvor både elever og forældre føler sig trygge ved at henvende sig, hvis der opstår negative interaktioner, der kunne udvikle sig til mobning eller krænkende adfærd.

Trivsel er en central del af vores arbejde, og vi er stolte af at have opnået topplaceringer i de nationale trivselsmålinger de seneste tre år. Dette er en tydelig indikator for, at vores elever trives godt, og det motiverer os til at fortsætte vores fokus på et sundt og støttende læringsmiljø.

 

Om trivselsundersøgelsen

Hvert år gennemfører Børne- og Undervisningsministeriet en spørgeskemaundersøgelse om trivsel og læring blandt eleverne på landets ungdomsuddannelser. Resultaterne samles på www.uddannelsesstatistik.dk.

Vi er glade for den høje trivsel på Herlufsholm, og vi vil fortsat arbejde hårdt for at bevare og videreudvikle det stærke fællesskab og den høje trivsel.

I tråd med den fortsatte udvikling af samfundets udfordringer, arbejder vi fremadrettet på at tilpasse vores indsatser, så vi bedst muligt kan støtte eleverne. Vores dygtige trivsels team udvikler egne modeller for at fremme trivsel og forebygge problemer, før de opstår.

Vores sundheds- og trivselspersonale følger de relevante sundhedsetiske retningslinjer og behandler personfølsomme oplysninger i overensstemmelse med persondataforordningen og gældende lovgivning.

 

Ingen læring uden trivsel, ingen personlig udvikling uden tryghed

På Herlufsholm prioriterer vi elevernes trivsel og udvikling ud fra et fællesskabsorienteret grundlag. Vi værdsætter venlighed, hensyntagen og respekt for forskellighed, og alle elever har en voksen tilknyttet, som de kan henvende sig til – f.eks. klasselærer, mentor eller studievejleder.

Skolen har oprettet TeamTrivsel, der styrker trivsel gennem samtaler, udviklingsforløb, forebyggende indsatser og rådgivning. Alle 1.g-elever deltager i trivselsambassadørprogrammet, og 9.klasserne hjælper de nye 6.klasser med at føle sig trygge ved skolestart. TeamTrivsel deltager også i forældremøder med information og kontaktoplysninger.

Disse initiativer understøtter vores vision om at uddanne elever, der udviser hensyn, respekt og rummelighed.

 

 

Trivselstiltag på skoleniveau

I løbet af skoleåret samarbejdes med en række eksterne aktører, og arrangementerne kan variere fra år til år. TeamTrivsel udfærdiger hvert år en årsplan for at sikre, at der holdes fast i de gode trivselstiltag på skolen. Årsplanen består af en bred vifte af divergente tiltag og aktiviteter, så vi når bredest muligt ud til eleverne. TeamTrivsel udarbejder skolen antimobbestrategi i samarbejde med elevrådet.

 

Aktiviteter på kryds og tværs

Vi har en lang række traditionelle arrangementer, baller, cafeaftener og aktiviteter, som eleverne ser meget frem til. Skolen bestræber sig på at give eleverne gode og mindeværdige oplevelser, som også er med til at skabe et særligt fællesskab. F.eks. skolekomedier, Fugleskydning, På tværs-dag for hele 1.g, idrætsdag, hytteture, ekspeditioner, deltagelse i konferencer i ind- og udland samt udvalget af ekstraskolære aktiviteter.

 

Lave klassekvotienter

Klasseloftet er lavt i alle klasser – både i grundskolen og gymnasiet.

 

Det Ekstraskolære Program 

Det Ekstraskolære Program tilbyder mange forskellige aktiviteter for eleverne, når skoledagen er slut. Ud over de mange aktiviteter har Kontoret for Ekstraskolære Aktiviteter (KEA) også ansvaret for, at alle 8.-9. klasses elever gennemfører The Award på bronzeniveau. KEA står også for Herlufsholm Udmærkelsen, som er et obligatorisk 2-årigt individuelt program for gymnasieleverne hvor den enkelte elev sætter sig et mål – ud over det sædvanlige. Det skal være udfordrende, udviklende og spændende.

 

Trivselstiltag på gruppe niveau


Kostlærer

På hver elevgård bor en kostlærer/vikar, som kan træffes døgnet rundt. Kostlæreren er en central person i kostelevernes liv på elevgården med henblik på at skabe et trygt, åbent og rummeligt miljø, i dialog med eleverne med fokus på kulturen, de sociale relationer og interaktionerne på hele gården. Dermed fokuserer kostlæreren på at opbygge et familiært fællesskab med plads til forskellighed og overskud for andre. Kostlæreren er med til at samle gruppen af elever, der bor på gården, så de føler sig som en del af et fællesskab. Det sker bl.a. gennem aktiviteter som fx filmaften, udflugter, fællesspisning og meget mere. Kostlæreren har den enkelte elevs trivsel i højsædet og har fokus på udvikling og velbefindenhed. I den forbindelse har skolen prioriteret at afsætte tid til, at kostlæreren afholder samtaler med eleverne på gården, hvor den enkelte elevs udvikling af faglige og personlige kompetencer er i fokus.

 

Trivselsambassadørordning

Herlufsholm har siden 2021 haft et særligt program for de elever, der gerne vil være med til at gøre klassen og skolen til et endnu mere levende fællesskab for alle. En lille gruppe elever per klasse melder sig som trivselsambassadører med sigte på i særlig grad at booste klassens sammenhold. Uddannelsen omfatter bl.a. kurser i sprogbrug, kommunikation, networking, igangsætning af aktiviteter, selvkontrol og håndtering af modstand.

 

Fokus på klassen

Vi lægger vægt på en god og omsorgsfuld stemning, og at der altid er en voksen i nærheden, eleverne kan gå til. Det er klasselæreren/mentoren, der har det overordnede ansvar for at klassen trives. Alle elever har ugentligt 1 time “Rådgivningstime” skemalagt til at arbejde med trivsel og klassens fællesskab.

 

Trivselstiltag på individuelt niveau


Mentor

Alle elever i IB/STX får tildelt en mentor. Mentoren har fokus på den enkelte elevs trivsel og udvikling i skolefællesskaberne – både de nære fællesskaber, i grupperne og i klasserne samt på elevgårdene. Mentorteamet arbejder på at skabe en fællesskabsfølelse, hvor eleverne tager hensyn til og inkluderer hinanden. Oplever en elev uoverensstemmelser eller konflikt, kan eleven henvende sig til sin mentor. 

 

Team Trivsel

Alle medarbejdere i TeamTrivsel er behjælpelige ift. elever, der på den ene eller anden måde er beklemt i skolelivet eller oplever mistrivsel. Det kan være angstfølelser, eksamensbekymringer, ensomhed, ubehag ved fremlæggelser, koncentrationsbesvær, søvnbesvær, tankemylder mm.

Skolens MiLife-koordinator, som er en del at TeamTrivsel, har til formål at give alle elever i grundskolen et stærkt fundament byggende på selvindsigt og forståelse for andre. MiLife-koordinatoren bidrager til udvikling af elevernes egen trivsel for derefter at kunne bidrage til klassens sociale udvikling. Konkrete initiativer inkluderer bl.a. konfliktløsningskurser på 6. og 7. årgang, trivselsfremmende aktiviteter, at gennemføre WEB-programmet (Where Everyone Belongs), samtaler med elever i vanskeligheder samt konfliktmægling mellem grupper/elever. MiLife-koordinatoren tilbyder supervision til kolleger og arbejder med elever, der har lavt selvværd.

 

Sygeplejerske

Sygeplejersken bor på skolen og kan konsulteres på telefon i åbningstiderne, men vil også være behjælpelig med stillingtagen til akutte problemer døgnet rundt. Eleverne kan være indlagt på sygeafdelingen, når de er syge og derfor ikke må være på elevgården af hensyntagen til både den syge elev og de andre elever. Sygeplejersken varetager det daglige arbejde med omsorg for og pleje af kostelever, herunder indlæggelser, skadestue, henvisning til læge eller andre fagpersoner, bestilling af receptmedicin m.m. Sygeplejersken tager sig endvidere af pleje af alle skolens elever ved småskader eller brug for håndkøbsmedicin, samt bistår elever, der er i mistrivsel. Dette i samarbejde med forældre, lærere, kostlærere, TeamTrivsel og skoleledelse.

 

Kommunal sundhedspleje

Herlufsholm har indgået et samarbejde med den kommunale sundhedspleje i Næstved. Sundhedsplejersken kommer og besøger 6. og 8. årgang hvert år, hvor alle elever tilbydes en individuel trivselssamtale og sundhedsundersøgelse på skolens sygehus. Sundhedsplejersken er en uddannet ressourceperson, som er trænet i at spørge eleven meget bredt og dermed kunne finde frem til, hvordan sundhedsplejersken kan hjælpe den enkelte elev. I de situationer, hvor sundhedsplejersken vurderer, at en elev ikke trives, bliver skolens sygeplejerske involveret med henblik på at vurdere, hvordan og hvem der kan hjælpe eleven bedst muligt.

 

Uddannelsesvejledere (grundskolen)

Uddannelsesvejlederens funktion er at vejlede grundskolens elever i deres ungdomsuddannelsesvalg samt i samarbejde med grundskolens lærere at uddannelsesparathedsvurdere eleverne i 8., 9. og 10. klasse. På baggrund af uddannelsesparathedsvurderingen vejledes og støttes eleverne i deres uddannelsesvalg i samarbejde med elever, forældre og lærere. Uddannelsesvejlederen varetager den overordnede planlægning af arbejdet for afgangsklassernes uddannelsesplaner i samarbejde med klasselærerne. 

 

Studievejledere (IB/STX)

Studievejlederne orienterer om uddannelsesmuligheder i forbindelse med overgangen fra grundskole til gymnasium samt efter studentereksamen. De tre studievejledere tilbyder hjælp til at udforme ansøgning til universiteter i udlandet, til at udvikle effektive studieteknikker og til at holde det faglige fokus samt hjælp til afklaring om karrieremuligheder i samarbejde med Studievalg Danmark. Studievejlederne arrangerer også brobygning for grundskoleelever internt og eksternt, som ønsker at komme på besøg i en STX- eller IB-klasse. Studievejlederne er også opsøgende over for elever med fraværsproblemer.

 

Matematikvejleder

Matematikvejlederen er en uddannet ressourceperson med specielle kompetencer inden for matematisk didaktik og udvikling, som har en stor teoretisk og nuanceret viden om faget. Matematikvejlederen inspirerer, vejleder og koordinerer skolens arbejde med at udvikle og styrke elevernes matematikkompetencer i hele grundskoleforløbet og samtidig minimere gruppen af elever i faglige udfordringer.

 

Læsevejleder

Læsevejlederen er en ressourceperson med særlige kompetencer inden for læseudvikling. Læsevejlederens formål er at understøtte et levende læsemiljø ved at inspirere, vejlede og koordinere skolens arbejde mod at udvikle og styrke elevernes læselyst samt læse- og skrivekompetencer i hele skoleforløbet og dermed minimere gruppen af elever i læsevanskeligheder. Læsevejlederen vejleder i målsætninger for klasser og for den enkelte elev i forbindelse med skriftsproglig udvikling, samt deltager i relevante forældremøder med henblik på at rådgive og informere.

 

Talentudvikling

Vi anser talentudvikling for et meget vigtigt indsatsområde og ønsker at fremme den enkelte elevs talent. Her arbejder vi med det hele menneske, der går foran og tager ansvar for sig selv og for det fællesskab, alle er en del af. Den enkelte elevs talentudvikling sker i tæt samarbejde mellem eleven, skolens talentkoordinatorer samt elevens faglærere og andet relevant personale.

Kontakt trivselsteamet 

Som udgangspunkt kan eleverne til enhver tid tage fat i deres klasselærer, mentor eller kostlærer. Ønsker de at tale med én, der er udenforstående, tilbyder skolen helt konkret nedenstående muligheder:

Trivselslærer (grundskolen)
Henriette Jørgensen
E-mail: hhj@herlufsholm.dk.
SMS: 28 57 79 74

Skolevejleder (grundskolen)
Marie Louise Pedersen
E-mail: mlp@herlufsholm.dk.

Studievejledere (STX og IB)
På Herlufsholm har vi tre studievejledere:
Ingrid Sinding isi@herlufsholm.dk,
Charlotte Fausing cfa@herlufsholm.dk
Birgitte Berner bbe@herlufsholm.dk.

Sygeplejerske
Kamilla Halling
E-mail: kaha@herlufsholm.dk.
Tlf: 21 55 54 34

SUS åbningstider på skoledage: 
Mandag-lørdag: 7.30-16
Søndag: 10-11

Akutte henvendelser på tlf.:
Alle Skoledage: 16-19