Kost og sundhed
Skolens køkken serverer varierede, indbydende og sunde måltider, som er ernæringsrigtigt sammensat med udgangspunkt i Fødevarestyrelsens kostråd. Vi lægger stor vægt på, at måltiderne er velsmagende og giver eleverne lyst til at gå på jagt efter nye smagsoplevelser og udvide deres kendskab til årstidens grøntsager og den store mangfoldighed af råvarer. Vi skal øve os i at spise varieret og få de næringsstoffer, vi skal bruge for at holde os sunde og raske - og undgå kostrelaterede sygdomme på længere sigt.
Vi ved, at det daglige udbytte af skole og fritid i høj grad afhænger af, hvad man spiser, og hvor aktiv man er. Derfor ønsker vi at stimulere elevernes bevidsthed om gode kostvaner, så de forstår, at der er en sammenhæng mellem den mad, vi spiser, og følelsen af sundhed, energi og velvære i hverdagen.
Spis frugt og grønt
Frugt og grøntsager indgår i alle måltider og indeholder relativt få kalorier, men til gengæld mange af de mineraler og vitaminer, der holder kroppen sund og rask - og særligt de grove grøntsager indeholder mange kostfibre.
Vegetar, allergi og særlige behov
Både til frokost og til aftensmåltidet serveres en vegetarret for de elever, der ønsker at spise vegetarisk.
Køkkenet tager hensyn til de elever med forskellige former for allergi, der er lægeligt begrundet. Dette sker i et samarbejde med skolens sygehus, SUS, der aftaler de særlige kosthensyn med køkkenet.
Elevindflydelse på maden
Elevrådets kostudvalg består af repræsentanter for Elevrådet og lærere. Udvalget mødes regelmæssigt med køkkenet for at gennemgå madplaner og udveksle idéer omkring maden. Hvert år gennemføres en kostundersøgelse, hvor eleverne har mulighed for at tilkendegive deres mening om maden, og i begge spisesale er der desuden opstillet en forslagskasse, kaldet "madkassen", hvor eleverne kan kommentere maden og komme med ønsker og forslag.
Køkkenet gennemgår sedlerne i madkassen, hvorefter idéer og kommentarer tages op på køkkenets møder med kostudvalget.
Mødepligt til måltiderne
En sund livsstil betyder velvære, trivsel, energi og sundhed. Skolen ser det som sin forpligtelse, at eleverne udvikler gode spisevaner og bliver bevidste om ernæringsrigtig, sund og varieret kost. Derfor er der mødepligt til alle måltider. Fællesskabet omkring bordene er desuden en vigtig del af det sociale liv på Herlufsholm.
Framelding fra bord
Kun sjældent er det muligt at 'melde fra' måltiderne. Framelding skal være velbegrundet, men der kan naturligvis være situationer, hvor man ikke kan deltage i spisningen, fordi man har en aftale hos lægen eller tandlægen, kørekort/teori, mv. Det er meget vigtigt, at melde fra bord, så fødevarer ikke går til spilde.
Du skal sørge for framelding så tidligt som muligt og senest dagen før det måltid, du ikke kan deltage i. Hvis der uventet opstår en situation, hvor du ikke kan overholde frameldingsfristen, skal du alligevel henvende dig på skolens kontor eller til din sovesalslærer og melde fra dér.
Dagelever i gymnasiet oplever en gang imellem, at de ikke har timer efter mausen. Her er det forståeligt, at eleverne gerne vil melde fra bord for at nå en tidligere bus og tage hjem. Husk dog, at framelding bør aftales med dine forældre.
Kostelever, der har behov for at blive frameldt morgen-, middags- eller aftenbord, træffer aftale med deres sovesalslærer, der framelder eleven fra de relevante borde.