Livet som kostelev
På elevgården skal der være plads til både fællesskab og ro. Derfor skal alle tage hensyn ved at færdes stille på gangene, holde lydniveauet nede og tale pænt til hinanden. Et godt miljø skabes gennem venlighed og respekt for andres behov.
Fællesområderne skal være pæne og tilgængelige for alle, så husk at rydde op efter dig selv.
Kostlærer
Der er til hver elevgård knyttet en kostlærer. Kostlæreren har sin private bolig på elevgården og er således en central person i kostelevernes hverdag med henblik på at skabe et trygt og rummeligt miljø i dialog med eleverne. Der stilles krav til eleverne om at holde orden på hummer og fællesarealer og føle sig ansvarlige, også når det drejer sig om personlig hygiejne og om at være velsoigneret og velklædt.
Kostlæreren gennemfører som mentor for kosteleverne på gården mentorsamtaler, hvor elevens udvikling af faglige og personlige kompetencer er i fokus.
Gårdvyrd
Gårdvyrdet vurderer elevens personlige udvikling og evne til at leve op til skolens værdier i dagligdagen på elevgården. Det handler om arbejdsdisciplin, sociale færdigheder, engagement i fællesskabet, positiv atmosfære, opfyldelse af daglige pligter, deltagelse i aktiviteter og mødepligt.
Det bruges som et dialogværktøj af kostlæreren, der fungerer som mentor. Gårdvyrdet giver mulighed for at anerkende elevernes indsats og hjælpe dem med at holde fokus, hvis de har brug for støtte til at leve op til skolens forventninger.
Soverum og Val
Soverummet og vaskesalen er privat område, og det er naturligvis kun gårdens egne beboere, som må opholde sig her – piger og drenge skal kunne føle sig uforstyrret, når de sover eller bader.
Hummeret
Humrene er privat område. Man går først ind på en anden elevs hummer, når man har banket på og fået svar! Man må ikke give andre elever lov til at opholde sig på hummeret, når man ikke selv er til stede.
Hver aften inden sengetid skal hummeret være ryddet op - og også efter bad og omklædning om morgenen skal der være pænt og i orden, så der ikke ligger tøj eller andet og flyder. Man har pligt til at behandle tøj og andre personlige ejendele ansvarligt.
Hummerrapport og beskadigelse i løbet af skoleåret
Eleverne er ansvarlige for deres hummer, mens de bor på det. Ved indflytningen udarbejder hver elev en oversigt over eventuelle mangler og småskader. Ved fraflytning kontrolleres hummeret af vedligeholdelseschef eller kostlærer. Eventuelle beskadigelser, som ikke skyldes almindelig slitage, skal erstattes. Det er derfor vigtigt, at den enkelte elev sørger for straks at give sin kostlærer besked om skader og uheld, der måtte forekomme i løbet af skoleåret, således at skaden kan blive repareret og kostlæreren vurdere, om eleven er erstatningspligtig. Skader, der ikke er anmeldt i løbet af skoleåret, vil blive tilskrevet eleven.
Enhver form for graffiti er forbudt, herunder at skrive sit navn på inventar og mure – dog tillader traditionen, at man ridser sit navn i Mygningens ydermur efter studentereksamen.
Alle humre fraflyttes før sommerferien. Ejendele kan i et vist omgang opmagasineres på skolen, der dog ikke er ansvarlig for de opbevarede effekter.
Nøgler og nøglebrik
Alle elever har mulighed for at aflåse skabe og humre, men vær opmærksom på følgende retningslinjer:
Nøglebrug i hverdagen:
- Hummeret skal låses, når man forlader det i dagtimerne, og når man går i seng om aftenen.
- Døren må gerne være lås, mens man er på hummeret, men den skal altid åbnes, hvis kostlæreren banker på.
- Under lal må døren til hummere IKKE låses.
- Det er IKKE tilladt at overlade hummernøgle eller nøglebrik til andre.
- Alle yderdøre låser automatisk om aftenen og kontrolleres af vægteren.
- Kostlæreren og ledelsen har en universalnøgle til humre og skabe, som kan bruges i nødstilfælde.
Nøglebrug i rejseweekend og ferie:
- Alle elever skal låse hummeret ved afrejse. Vær omhyggelige med at lukke vinduer, skrue ned for varmen og slukke lys, pc, musikanlæg m.m., før hummeret forlades.
Nøgle eller nøglebrik til hummer og skabe udleveres ved skolestart. Hvis man taber eller på anden måde mister en nøgle/nøglebrik, skal kostlæreren med det samme informeres. Hvis nøgle eller nøglebrik ikke dukker op, betales erstatning efter følgende satser:
Nøglebrik til hummer 100 kr.
Hummernøgle/skabsnøgle 200 kr.
Det er strengt forbudt at besidde eller anvende nøgler til skolen uden tilladelse. Overtrædelse af dette kan medføre bortvisning. Uautoriseret besiddelse af nøgler betyder desuden, at man udsætter sig for mistanke i forbindelse med eventuelle tyverier på skolen.
Musik, spil og pc
Eleverne må gerne have radio og musikanlæg på hummeret, men alle skal tage hensyn til gårdenes øvrige beboere, når de hører musik.
Ligeledes må eleverne på eget ansvar have computer på humrene, og der er trådløs adgang til nettet fra alle humre. Af hensyn til rengøring skal ledninger og stik ordnes systematisk under bordet. Husk at slukke computeren inden sengetid - og i det hele taget, når den ikke er i brug.
Alle elevgårde har tv og dvd i gårdens opholdsstue, hvor eleverne har mulighed for at samles om fjernsyn og film. Det er vigtigt, at eleverne ikke for ensidigt isolerer sig med spil og film på hummeret, men skolen tillader computer og konsolspil på hummeret i et rimeligt omfang.
Hvis en elev ønsker at benytte en fjernsynsskærm til spillebrug på hummeret, skal dette aftales med kostlæreren, og eleven må være indstillet på dialog om brugen af spil. Kostlæreren kan inddrage tilladelsen til at have fjernsynsskærm på hummeret, hvis det tager overhånd og går ud over det faglige arbejde eller forhindrer eleven i at udnytte sin fritid alsidigt.
Skærmstørrelsen må ikke overskride 32". Dette gælder også for computerskærme. Overdimensionerede højtalere og forstærkere tillades ikke.
Mobiltelefon
Alle bedes vise hensyn i deres brug af mobiltelefon på elevgården. Mobiltelefonen må ikke medbringes i soverum og val. Der må naturligvis aldrig tages billeder i soverum eller i valen.
Lal
Lal er læsetid. Tid til skolearbejde, faglig udvikling og fordybelse. Derfor skal der være arbejdsro på humrene op på gården både under 1. lal og 2. lal. Det er vigtigt, at alle loyalt er indstillet på at arbejde fra begyndelsen af lal.
1. lal kl. 16.45-17.45:
1. lal benyttes til skolearbejde eller til ekstraskolære aktiviteter. Herudover kan man arrangere samlal (samlæsning) med kammerater efter aftale med kostlæreren.
2. lal kl. 18.30-20.00
Obligatorisk læsetid til individuelt arbejde.
Lørdagslal kl. 16.45 - 17.45
Det er klogt at komme i gang med lektierne til mandag og skabe sig et overblik over den kommende uges arbejde.
Enhver afvigelse fra disse regler skal udtrykkeligt aftales med kostlæreren.
Sengning og sengetider
Alle elever skal være på egen gård 15 min før normal sengetid. Efter sengetid må elever ikke opholde sig på elevgårde, som de ikke tilhører. Det er først tilladt at besøge andre gårde efter morgenbordet.
Bemærk i denne sammenhæng, at skolen anser det for et særdeles groft aftalebrud, hvis en elev forlader elevgården efter sengetid.
Elever i 10. klasse, 1.g og 2.g har mulighed for aftale om ’udsat sengning’ i rimeligt omfang, forudsat man passer sine forpligtelser i hverdagen. En ´udsat sengning` varer til kl. 23.30. Perioden 22.30-23.30 benyttes til skolearbejde, medmindre andet er aftalt med kostlæreren.
Turnus
Sovesalene har forskellige former for turnusordninger, hvor eleverne på skift udfører et praktisk job for gården og for eksempel henter femmad i køkkenet. I øvrigt er det en naturlig selvfølge, at enhver beredvilligt påtager sig forefaldende praktiske opgaver på gården.
Venner på besøg
Eleverne er velkomne til at have gæster på elevgårdene indtil et kvarter før sengning: dog ikke i skoltiden og under lal, medmindre man har en aftale om samlæsning. Hvis gæsterne ikke er elever på skolen, skal kostlæreren orienteres om besøget.