Klagevejledning
Hvis du som elev eller forælder ønsker at indgive en klage, skal det ske skriftligt. Klagen sendes til rektor og behandles efter følgende retningslinjer:
Medarbejder, undervisning, eller lign.
Hvis du vil klage over en medarbejder, undervisning eller lignende, sendes klagen til rektor med nøje angivelse af de forhold, der klages over, herunder med eksempler og anden relevant data. Vi opfordrer til, at man starter med en dialog med den pågældende medarbejder, så eventuelle misforståelser kan afklares. Det gælder både på individniveau (én elev/forælder over for en medarbejder) og kollektivt (fx en klasse eller gruppe af elever, der er utilfredse med undervisning eller lignende). En klage til rektor vil derfor som udgangspunkt altid blive mødt med et spørgsmål om, hvad der er gjort for at løse problematikken og en opfordring til (yderligere) dialog.
En klage kan afvises som åbenbar grundløs, hvis der ikke er tilstrækkelig argumentation eller fejlagtige oplysninger. Hvis klagen behandles, vil udgangspunktet altid være at løse problemet konstruktivt og i overensstemmelse med skolens værdier om gensidig respekt og tolerance.
Skolen kan ikke behandle anonyme klager.
Afsluttende standpunktskarakter eller årskarakter
Hvis du vil klage over en afsluttende standpunktskarakter eller en årskarakter, skal dette ske skriftligt til rektor hurtigst muligt og senest 14 dage efter, at den blev offentliggjort på Lectio.
Her opfordrer vi også til, at elever først tager kontakt til den pågældende lærer, for igennem dialog at komme til en bedre forståelse af forholdene. Ønsker eleven stadig at klage efter dialog med læreren, skal dette skriftligt til rektor.
En klage over en karakter skal indeholde en nøje angivelse af de faktiske omstændigheder, der efter din mening bør føre til en anden karakter. Det betyder i praksis, at der skal være konkrete eksempler fra undervisningen og/eller skriftlige opgaver, og at disse konkrete eksempler skal sammenholdes med både læreplanens faglige mål for det pågældende fag og karakterbekendtgørelsen.
Du finder lærerplanerne her: Læreplaner til stx | Børne– og Undervisningsministeriet
Og karakterbekendtgørelsen her: Bekendtgørelse om karakterskala og anden bedømmelse
Hvis ikke en klage overholder disse krav, vil den blive afvist som åbenbar grundløs.
Hvis klagen lever op til disse krav, vil læreren blive bedt om at komme med en skriftlig faglig udtalelse med en begrundelse for karaktergivningen. Denne begrundelse vil du få lejlighed til at kommentere på (partshøring), inden rektor træffer en endelig beslutning.
Rektors beslutning er endelig.
Vejledning om klager over afsluttende standpunktskarakterer på det gymnasiale område
Prøver, eksamener og eksamenskarakterer
Hvis du vil klage over en eksamen eller en eksamenskarakter, følges reglerne i kapitel 10 i den almene eksamensbekendtgørelse: Almen eksamensbekendtgørelsen
En klage skal være individuel, skriftlig og præcist beskrive de faktiske omstændigheder, der efter klagers opfattelse kan begrunde en imødekommelse af klagen. Hvis ikke en klage overholder disse krav, vil den blive afvist som åbenbar grundløs. Klagen kan vedrøre:
· Eksaminationsgrundlaget, herunder prøvespørgsmål, opgaver og lignende, samt dets forhold til uddannelsens mål og krav
· Prøveforløbet
· Bedømmelsen
Der gælder en klagefrist på 14 dage.
Hvis klagen lever op til disse krav, vil eksaminator og/eller censor blive bedt om at komme med en skriftlig faglig udtalelse der oplyser sagen eller begrunder bedømmelsen. Denne begrundelse vil du få lejlighed til at kommentere på (partshøring), inden rektor træffer en endelig beslutning.
Bemærk, at der ofte først er endelig afgørelse på en klagesag over eksamenskarakteren efter sommerferien. Vær også opmærksom på, at en om-bedømmelse hhv. omprøve kan resultere i en lavere karakter, jf. eksamensbekendtgørelsens §53, stk. 5.
Klager over prøver | Børne– og Undervisningsministeriet
Særligt for private gymnasier
Med virkning fra den 1. april 2025 er nye regler trådt i kraft, der ændrer klageadgangen for elever på private gymnasier. Hvor elever på offentlige gymnasier fortsat kan klage til Børne- og Undervisningsministeriet om retlige spørgsmål, har elever på private gymnasier ikke længere denne mulighed.
Elever på private gymnasier kan altså ikke klage til STUK over afgørelser truffet af skolens ledelse. Det gælder, uanset om det drejer sig om retlige spørgsmål (f.eks. om lovgivningen er overholdt) eller andre forhold, f.eks. karakterer, eksamener, nægtelse af oprykning eller bortvisning.
Den eneste mulighed for at få prøvet afgørelser er fremover gennem skolens interne klagegang.