For femte år i træk: Herlufsholm modtager Det Grønne Flag fra Friluftsrådet
17/6-2024Friluftsrådets grønne flag vajede i flagstængerne foran Trollehallen, da borgmester Carsten Rasmussen besøgte Herlufsholm den 10. juni. Anledningen var, at vi netop er blevet tildelt Det Grønne Flag for vores store og strategiske arbejde med natur, miljø og bæredygtighed i undervisningen og i driften af skolen. Gennem det seneste skoleår har vi især arbejdet med at skabe et bæredygtigt forbrug og afholdt flere arrangementer med en grøn og miljøvenlig vinkel:
”Vi er meget stolte af, at vi opnår denne udmærkelse fra Friluftsrådet, endda for femte år i træk. Det er en anerkendelse af skolens og godsets målrettede arbejde med natur- og miljøinitiativer, uanset om det er i klasseværelset eller på vores grønne arealer,” fortæller direktør på Herlufsholm, Tim Petersen.
Bæredygtig undervisning
I skoleåret 2023-2024 har vi fortsat og udvidet en række grønne initiativer, som er blevet bemærket af Friluftsrådet. Vi har vores eget solcelleanlæg, som forsyner skolen med grøn strøm, samt en ladestation til elbiler, der får den overskydende strøm fra produktionen.
Personale og elever sorterer nu affald i 15 forskellige kategorier.
På udendørsarealerne er vores gartnere blevet inspireret af principperne bag det kommunale initiativ ”Vild med Vilje”, og flere grønne områder er blevet udlagt til vild natur for at øge biodiversiteten omkring skolen.
Bæredygtighed er også blevet et bærende element i undervisningen. Lærerne har taget bæredygtighed til sig som emne og udviklet faglige forløb om grøn energiforsyning, hvor skolens egen energiproduktion bliver brugt som eksempel, og om udledning af kemiske stoffer i miljøet. Som en del af det ekstraskolære program har en gruppe elever startet en Social and Environmental Club for at lære mere og drøfte tiltag inden for genbrug, affald og bæredygtighed:
”Alt i alt har elever, lærere, ledelse og teknisk personale udført et flot arbejde for en grønnere skole. Vi glæder os over skolens engagement og ser frem til at følge deres miljømæssige og pædagogiske indsats i de kommende år, således at skolen kan bibeholde Det Grønne Flag,” lyder det i udnævnelsen fra Friluftsrådet.
På skolen glæder vi os nu til at arbejde endnu mere med bæredygtighedstiltag i det kommende skoleår:
”Vi ser en meget stor synergieffekt, når de tiltag, som vi foretager i skole- og godsdriften, også kan komme eleverne til gavn i undervisningen, og når eleverne kan komme med input til udviklingen. Man kommer aldrig i mål med bæredygtighed, man kan altid forbedre sig, og vi ser frem til at fortsætte det strategiske arbejde med de grønne initiativer,” fortæller Tim Petersen.
Om Grøn Skole-programmet under Friluftsrådet
Grøn Skole er den danske del af det internationale miljøundervisningsprogram Eco-Schools, hvor mere end 59.000 skoler i 73 lande deltager. For at få det grønne flag skal en skole opfylde syv trin:
1. Grønt råd, der skal diskutere idéer og forslag til miljøarbejdet på skolen.
2. Grøn vision, som omhandler skolens grønne værdier, og hvordan skolen arbejder for at nå sine mål.
3. Grøn revision, hvor skolen gør status over nuværende udgangspunkt og mulighed for forbedringer i forhold til bæredygtighed.
4. Grøn handleplan med konkrete planer for grønne handlinger og aktiviteter.
5. Evaluering af grønne handlinger som løbende opfølgning på indsatsen.
6. Grøn undervisning med aktiviteter med fokus på miljø og bæredygtighed.
7. Information og involvering om grønne initiativer for at vidensdele med andre skoler og uddannelser.
Læs mere på groenskole.dk.